به گزارش خبرگزاری مهر، نوروز رجبی گفت: كاوشهاي باستانشناسي در اين تپه با هدف بازنگري در تعيين عرصه و حريم و انجام كاوش لايهنگاري براي شناخت و آگاهي از توالي دورههاي فرهنگي و استقراري تپه و نيز بازبيني دورههاي فرهنگي بلنديهاي فارس بويژه جلگه مرودشت در دوره تاريخي(هزاره سوم تا اول پیش از میلاد) با همكاري پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگری و پشتيباني دانشگاه آزاد اسلامي واحد مرودشت در حال انجام است.
او افزود : با انجام سه گمانه تعيين عرصه و حريم بيرون از حريم پيشنهادي پيشين و دقیقا در آن بخش از تپه كه پيش تر پاكسازي شده است، بقاياي فرهنگي ارزشمندي از دوره پيش از تاريخ در اين تپه شناسايي شد که بازنگري در عرصه و حريم اين تپه را بيش از پيش ضروری می کند.
رجبی گفت: از سوی دیگر با باز شدن يك گمانه براي شناخت دورههاي فرهنگي تپه(گمانه لايهنگاري) تاكنون بقاياي ارزشمندي از هزاره اول تا سوم پیش از میلاد بدست آمده است.
به گفته رجبی اين بقاياي فرهنگي براي بازشناسي و حل مشكل دورهبندي فارس به ويژه جلگه مرودشت در دوره عيلامي از اهميت شاياني برخوردار هستند.
این پژوهشگر گفت: يكي از نخستين نتايج اين برنامه پژوهشي اين است که آن بخش از تپه سبز كه همچنان پابرجا است، تنها بقاياي فرهنگي دوره عيلام نو(نيمه دوم هزاره اول پیش از میلاد) و پيش از آن تا هزاره سوم پیش از میلاد را در خود جای داده است.
رجبی با اشاره به اینکه پس از دوره عيلام تنها در دوره اسلامي از روي اين تپه به عنوان گورستان بهره برداری شده است، افزود : در اين فصل از كاوش مشخص شد بهره بردن از روي تپه به عنوان گورستان نه تنها در دوره معاصر بلكه در سدههاي پاياني اسلامي نيز همچنان ادامه داشته که كندن گورها سبب آشفتگي و بهم خوردن لايههاي باستاني دوره عيلامي شده است.
او تاکید کرد: در اين برنامه پژوهشي مطالعات گياه باستانشناسي و باستان جانورشناسي نيز در كنار ديگر مطالعات فرهنگي در حال انجام است.
گروه كاوش به سرپرستي مشترك نوروز رجبي(عضو هيات علمي دانشگاه آزاد اسلامي واحد مرودشت) و ابراهيم قزلباش(عضو هيات علمي پژوهشگاه ميراث فرهنگي) اميدوار است بتواند با بدست آوردن بقاياي فرهنگي به دانش و آگاهي پژوهشگران بويژه باستانشناسان از دوره عيلام و دورههاي فرهنگي آن در بلنديهاي فارس و جلگه مرودشت بيفزايد.
كاوش تل سبز در كنار اهداف پژوهشي برنامه آموزشي دانشجويان رشته باستانشناسي دانشگاه آزاد اسلامي واحد مرودشت را نیز دنبال مي کند.
تپه سبز(تل سوز) در جنوب باختري شهر مرودشت و در سه كيلومتري خاور محل رسيدن دو رودخانه كر و سيوند قرار دارد. اين تپه كه نخستين بار در بررسي سال توسط1972 جیمز بچلرسامنر شناسايي شد داراي بيش از 12 هكتار وسعت بود كه پس از آن به سبب نياز كورههاي آجرپزي به خاك مورد نياز براي ساخت آجر به شدت آسيب ديد و بخشهاي زيادي از آن پاكسازي شد. با گسترش شهر مرودشت و ساخت و سازهاي شهري و سكونتي بخشهاي بيشتري از تپه نابود و براي هميشه از بين رفت به گونهاي كه اكنون تنها نزديك به يك هكتار از اين تپه برجاي مانده است. در بررسي سامنر اهميت اين تپه بيشتر به سبب دارا بودن لايهها و مواد فرهنگي هزاره سوم تا اول پیش از میلاد بيان شده است.